Skupina hledačů Pravdy. / Group of seekers for The Truth.
 
PortálPříjemFAQCalendarSeznam uživatelůUživatelské skupinyHledatRegistracePřihlášení

Share | 
 

 Domácí pečivo

Zobrazit předchozí téma Zobrazit následující téma Goto down 
AutorZpráva
द्वैपायन दास
Admin
Admin
avatar

Poèet pøíspìvkù : 182
Join date : 15. 12. 11
Age : 24
Location : Praha / Prague

PříspěvekPředmět: Domácí pečivo   08.04.12 17:10



INGREDIENCE na dva plechy pečiva:
čerstvé kvasnice 30 g. tedy jedna necelá kostka
cukr 0,5 čl
vlažná voda 150 ml.
sůl 1 - 1,5 čl
hl. mouka (nebo celozrnná - případně kombinace obojího - v libovolném poměru) 500 g.
mléko (vegani mohou dát sojové, případně nahradit jen vodou) 100 ml.
olej 100 ml.
krystalová sůl, mák, kmín, sezam či jiná semínka na posypání

PŘÍPRAVA:
Nejprve si uděláme z kvasnic kvásek: do hrnku ohřejeme 150 ml. vody na vlažno, přidáme půl čl. cukru a nadrobíme kvasnice. Zamícháme a necháme 15 minut stát. Mezitím si připravíme větší mísu, nasypeme 400 g. mouky (zbylých 100 g. budeme muset dosypat během hnětení těsta), sůl, přilejeme olej a mléko a po 15ti minutách dolejeme i kvásek. Vařečkou (raději větší dřevěnou) promícháme ingredience, pokud je těsto moc mokré, přidáme trochu mouky, až má těsto pevné skupenství (asi po dvou minutách). Poté přendáme těsto na vál a dopracujeme už ručně - asi 10 minut. Pod těsto si postupně podsypáváme vždy trochu mouky, aby se nám nelepilo. Až je těsto krásně vláčné, zakrejeme utěrkou a necháme 20 minut kynout. Poté si nachystáme dva plechy, nastřihneme na ně pečící papír a z těsta vytvoříme kousky jakýchkoliv tvarů - fantazii se meze nekladou - já sám se s tím obvykle moc nemažu, když je člověk dělá často, na hraní nebývá čas ani chuť - hlavně že bude pečivo dobré, na tvaru nezáleží. Musíme jen počítat s tím, že kousky těsta nabydou zhruba o polovinu velikosti. Nasázíme je na plech, potřeme olejem, nebo vodou a posypeme čím libo - kmínem, solí, mákem, semínky čehokoliv. Pečivo necháme poté ještě na plechu před pečením 20 minut dokynout (důležité - nevynechat!!! těsto je pak pěkně nadýchané) a poté je už s plnou parádou můžeme šoupnout do rozpálené trouby. Pečeme na 150-200 stupňů 15-20 minut do zlatova. Nejlepší je za čerstva...

Čas: asi 1,5 hod. ovšem čistého času podstatně míň (skutečné práce je tak 30 min.) mezitím stihneme i spoustu jiných věcí, protože mezi kynutím, pečením atd. máme dost času - jen je potřeba to poočku sledovat...
Návrat nahoru Goto down
Zobrazit informace o autorovi http://www.nityananda.cz
 
Domácí pečivo
Zobrazit předchozí téma Zobrazit následující téma Návrat nahoru 
Strana 1 z 1

Povolení tohoto fóra:Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
KVALITA DOBRA / QUALITY OF GOODNESS :: Databáze / Database :: Kuchařka / Cookbook-
Přejdi na: